-1 برنامه هستهای ایران به لحاظ فنی و حقوقی منطبق با تمام مقررات آژانس بینالمللی انرژی اتمی بوده و هیچ انحرافی در آن صورت نگرفته است. اگر این موضوع تاکنون ادامه پیدا کرده و به شورای امنیت سازمان ملل کشانده شده است، صرفا بهدلیل غلبه دیدگاه سیاسی غرب و آمریکا و رفتارهای متناقض روسیه بوده است. از اینرو، ورود روسیه بهعنوان پیشنهاددهنده طرح «گام به گام» را باید از منظر رفتار متناقض و دوگانه روسیه مورد بررسی قرار داد. بهنظر میرسد در این مقطع، روسیه با ارائه طرح لاوروف که به نوعی همراهی و موافقت آمریکا و اعضای 5+1 را نیز پشت سر خود دارد، در پی نمایش راهی دیپلماتیک اما در واقع بهدنبال امتیازات جدیدی است.
-2 حافظه تاریخی گواه آن است که روسیه در برخورد و رابطه با ایران، هیچگاه شریک و همسایه قابل اعتمادی نبوده است. در این طرح نیز گرچه روسیه نقش تعدیلکننده و صورت دیپلماتیک به خود گرفته است، اما بهنظر میرسد که از قبل مهرههای خود را در صفحه شطرنج هستهای ایران طراحی کرده است.
-3 در صحنه تحولات خاورمیانه و شمال آفریقا، بار دیگر آمریکا و غرب و ناتو با ابتکار عمل جدید در لیبی، دستِ روسیه را خالی گذاشتند. با تداوم این حرکت در کشورهای دیگر این منطقه، از جمله سوریه نیز> آمریکا و غرب بهدنبال آن هستند که سناریوی لیبی را در خصوص این کشور نیز اجرا و روسیه را از گردونه این بازیها کنار گذارند. در حال حاضر که تحرک دیپلماتیک روسیه در این مناطق کم رنگ شده و از آنجا که روسیه بهعنوان یک کشور دست دوم در معادلات بینالمللی محسوب میشود، مسکو بر آن است که تا با ارائه این طرح، بتواند نقش خود را ارتقا بخشیده و حداقل بتواند در این منطقه موقعیت خود را حفظ کند.
-4 ظرفیت و توانایی روسیه برای ایفای نقش میانجی که به نوعی از این طرح دریافت میشود، نیز محدود است. طرح گام به گام در اساس به دو طرف معادله اشاره دارد که یک طرف غرب و آمریکا قرار دارند (که تحریمها را علیه ایران اعمال میکنند) و در طرف دیگر ایران قرار دارد (که با این تحریمها مواجه شده است.) نقش روسیه در این طرح بیانگر نوعی میانجیگری با چراغ سبز و توافق تلویحی طرف تحریمکننده است.
-5 عرصه روابط بینالملل صحنه بدهبستان است. در این بدهبستان، کسی برنده است که با مهارت خواستههای خود را بهطرف مقابل تحمیل کند. پیششرط این امر تسلط بر قواعد بازی است. در هر طرح و پیشنهاد و هرگونه مبادله، معامله و قراردادی، آنچه که اولویت دارد منافع ملی است. بدیهی است همانگونه که تاکنون با درایت و مدیریت درست، پرونده هستهای ایران از موانع مختلف عبور کرده و در آستانه راهاندازی نیروگاه بوشهر قرار داریم، ضروری است در این طرح نیز ضمن ارزیابی دقیق جوانب مختلف، بهگونهای عمل شود که بیشترین منفعت و کمترین خسران نصیب ایران شود.
۹۰/۰۶/۰۸
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.