بهترین گزینه
سال ۳۸ که در درس امام (رحمت‎الله‎علیه) حضور پیدا کردم، مقداری از درس‎‎های خارج بعضی از استادان قم را آموزش دیده بودم و مدتی بود که در درس مرحوم آیت‎الله بروجردی شرکت می‎کردم، ولی درس امام (رحمت‎الله‎علیه) از جذابیت خاصی برخوردار بود. برای کسانی مثل من، یک‎بار حضور در درس امام (رحمت‎الله‎علیه) کافی بود که ایشان را به‎عنوان استاد خاص برگزینیم. درس آن حضرت را به دو جهت، درس اصلی خود قرار دادم؛ اولا با چند درس خارج آشنایی پیدا کرده و بهترین را برگزیده بودم. ثانیا در زمان مرحوم آیت‎الله بروجردی درس امام (رحمت‎الله‎علیه)، درس ممتاز حوزه علمیه بود و در حقیقت درس رسمی حوزه علمیه قم. جایی‎که همه فضلا در آن‎جا جمع بودند.

خصلت پیامبرگونه
در مدتی که در قم در خدمت‎شان بودم یا زمانی‎که ایشان در نجف اشرف بودند، یکی از نکات برجسته درس امام (رحمت‎الله‎علیه) این بود که سعی می‎کردند مطلب را خوب دریابند. یعنی قبل از این‎که مطلب را خوب دریابند، درباره آن بحث و بررسی نمی‎کردند. سخن از هرکه بود، امام (رحمت‎الله‎علیه) خوب دقت می‎کردند تا بدانند مقصود گوینده چیست. در حدیثی خوانده‎ام که این خصلت، از خصوصیات اخلاقی پیامبر اکرم (صلی‎الله‎علیه‎وآله‎وسلم) بود که با آن متانت و دقت نظر و علم غیبی که حضرت داشت، وقتی به سخنان دیگران گوش می‎داد، خوب گوش می‎داد. و گاه می‎شد که بنا بر بعضی از روایات، به طرف مقابل امر می‎فرمود که حرفش را تکرار کند تا پیامبر اکرم (صلی‎الله‎علیه‎وآله‎وسلم) خاطر جمع شود مطلب او را دریافته است. این خصلت را من در درس‎شان و هم در برخورد‎های معمولی در امام (رحمت‎الله‎علیه) دیده‎ام. وقتی شخصی می‎خواست مطلبی را خدمت ایشان بگوید، با کمال دقت و با حواس کامل گوش می‎دادند. چون بسیاری از مفاسد از همین جا ناشی می‎شود که وقتی حرفی را به انسان می‎گویند، حواس انسان پرت می‎شود یا دقت نمی‎کند و حرف طرف را طور دیگری برداشت می‎کند.

انتقاد در فقه
یکی از ابعادی که امام (رحمت‎الله‎علیه) در نجف مطرح کردند و برای حوزه نجف تازگی داشت، انتقاد در فقه بود. معمولا در نجف شخصیت‎‎ها ارزش عمده‎ای داشتند؛ یعنی اول مسأله شاخص بودن مطرح بود و بعد نوبت می‎رسید به ادله، ولی امام (رحمت‎الله‎علیه) این سد را شکستند. ایشان سعی می‎کردند طلبه طوری بار بیاید که محقق باشد و عظمت گوینده چشم او را نگیرد و ذهن او را از خلاقیت و ابتکار باز ندارد.

روح نقد
بسیاری از فضلا فقط به این نیت به درس امام (رحمت‎الله‎علیه) می‎آمدند که بتوانند خودشان را از چهارچوب‎‎های تقلید بیرون بیاورند، چون در درس امام (رحمت‎الله‎علیه)، طلبه نقاد و محقق بار می‎آمد. ‎گاه می‎شد امام (رحمت‎الله‎علیه) نظریاتی از بزرگان مطرح می‎کردند؛ بزرگانی که اسم‎شان کافی است که انسان بی‎چون و چرا حرف‎شان را بپذیرد، لیکن امام (رحمت‎الله‎علیه)‎ گاه تا 11 اشکال به سخنان آن‎‎ها وارد می‎کردند. البته ما اساتیدی نیز داشتیم که طلاب را جامد بار می‎آوردند. ولی امام (رحمت‎الله‎علیه) سعی داشت کسانی‎که در درس ایشان شرکت می‎کنند، با روح نقد آشنا باشند. ‎گاه می‎شد درس یک ساعت که طول می‎کشید و کسی ایراد و اشکالی نمی‎کرد، خود امام (رحمت‎الله‎علیه) می‎فرمودند: «مجلس روضه که نیست من بگویم شما گوش بدهید. بالأخره شما هم هستید، لااقل بودن خودتان را در این‎جا اعلان کنید که غیر از من هم کسی این‎جا هست.»

تعجب فضلا
بسیاری از فضلا تعجب می‎کردند که امام (رحمت‎الله‎علیه) سخن آن‎‎ها را با دقت گوش می‎کنند و جواب می‎دهند. در صورتی‎که در بعضی از درس‎‎هایی که ما حضور پیدا کردیم، هیچ‎کس حق سؤال نداشت؛ به بهانه این‎که وقت درس، مشترک و مال همه است، کسی نمی‎توانست ایراد و اشکالی را مطرح کند.

رأفت نسبت به شاگردان
آداب معاشرت ایشان با شاگردان بسیار متین و تشویق‎آمیز بود. سعی داشتند شخصیت علمی و اتکای به نفس را در استنباط علمی در شاگردان خود ایجاد کنند. در محبت‎‎های امام (رحمت‎الله‎علیه) نسبت به شاگردانش، صداقت و رقت و رأفت خاصی دیده می‎شد که بیش از حد انجام وظیفه و با رعایت آداب و احترامات لازم بود.

تذکرات نافذ
از خصوصیات درسی حضرت امام (رحمت‎الله‎علیه) که بر جذابیت درس ایشان می‎افزود، تذکرات اخلاقی‎ای بود که گاه به مناسبت‎‎هایی در موقع شروع درس و یا در ایامی که منجر به تعطیلات می‎شد، می‎فرمودند. بخشی از درس و ‎گاه تمام آن به این تذکرات اختصاص می‎یافت. این تذکرات، تأثیرات وصف‎ناپذیر و بسیار عمیقی در طلبه‎‎ها می‎گذاشت. در آن دقایق، سکوت معنی‎داری بر جلسه درس حاکم می‎شد و جذبه خاص عرفانی امام (رحمت‎الله‎علیه)، چون آهن‎ربا، دل‎‎ها را می‎ربود و خود حکایت از نیاز شدید طلبه‎‎ها به این‎گونه ارشاد‎‎ها می‎کرد. ‎گاه این تذکرات آن‎چنان نافذ و مؤثر واقع می‎شد که بعضی‎‎ها در درس امام به گریه می‎افتادند و بعضی‎‎ها هم از حال می‎رفتند

هفته نامه پنجره شماره 115